ČLOVĚK MÍNÍ A DUDEK (NE)MĚNÍ

V únoru letošního roku jsme instalovali jednu z budek pro dudky v budově, kde dudci hnízdili pod střechou v loňském roce. O tom jsme vás informovali v tomto článku s fotkami a videem.

Člověk míní a dudci mění. Po návratu ze zimoviště pár dudků chocholatých zahnízdil na svém obvyklém místě pod střechou dřevěného baráku. Naší budkou umně skrytou za obložením štítu pohrdnul. Toho využil pár rehků zahradních, který tuto vymazlenou budku, se kterou si Víťa dal tolik práce, obsadil a zahnízdil v ní. Aspoň nezůstala na ocet 🙂 Při naši první kontrolní návštěvě krmili dudci ještě uvnitř baráku. Pro potravu někdy slétli jen na trávník vedle budovy, většinou ale létali na vzdálenější lokality..

Při druhé návštěvě v polovině června již mladí dudci vykukovali z vletového otvoru a zvědavě zkoumali okolí. Místo hnízdění je bohužel nepřístupné. Nevíme tedy jak vypadá vnitřní dispozice. V otvoru bylo vždy jen jedno mládě, takže jejich počet nemůžeme ani odhadnout. Přesto, že naší pracně instalovanou budkou dudci pohrdli, máme radost z úspěšného hnízdění.

Zvláštní poděkování patří majitelům usedlosti za ochotu, spolupráci a tolerování nás, nadšených ornitologů.

Antonín Janča