Skip to content

ČÁP BÍLÝ – KROUŽKOVÁNÍ VE VIŠŇOVÉ (VIDEO)

Další pokračování letošního seriálu kroužkování čápů se odehrálo 9. 7. 2024 ve Višňové. Toto hnízdo se nachází na komíně školní kotelny. Zajímavostí je, že kotelna je v provozu a komín je tedy používán. Proto byla na komín umístěna na začátku roku 2019 konstrukce a na ni hnízdní podložka, tak aby byla nad komínem, a ten mohl být provozován. Umístění hnízdní podložky vyjednal s tehdejším starostou Višňové Pepa Veselý a Lubor Křížek vyrobili konstrukci, na které je hnízdní podložka umístěna nad komínem a mimo jeho osu, tak aby byl plně funkční.

Hned první rok se na hnízdě objevil pár, ale nazahnízdil. Hnízdění bylo pozorováno až roku 2022 ale nedopadlo. Další rok bylo hnízdění konečné úspěšné a čapí rodiče vyvedli dva mladé čápy. Letos se vylíhli dvě mláďata, ale později bylo pozorováno na hnízdě pouze jedno.

Při letošním kroužkování, které provedl Pepa Veselý s Luborem Křížkem za asistence Víti Palana, Petry Kopkové a Tondy Janči bylo kroužkováno jedno mládě. Na střeše kotelny byl nalezen kadáver druhého mláděte. Kroužkované mládě bylo v pořádku vráceno na hnízdo. Tak ať mu to lítá 🙂

Antonín Janča