SLAVNOSTI PASTVIN HLINNÁ 2024

Králíček ohnivý (foto Julie Jančová)
Stehlík obecný – mladý pták (foto Julie Jančová)

Sobota 7 hodin ráno 7. září 2024. Naše motorizované posádky se potkávají v Hlinné, aby se stejně jako v minulých letech zúčastnili již 7. ročníku Slavnosti pastvin pořádané Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR – RP Správou CHKO České středohoří a obcí Hlinná.

Krkolomnou polní cestou přijíždíme k našemu stanovišti s číslem devět označeného jako „Ptáci“. Začínáme s přípravou stánku, který je již tradiční součástí zážitkově-naučného okruhu zasazeného v malebné krajině Českého středohoří a evropsky významné lokalitě Holý vrch. Na své si přijdou nejen milovníci přírody, ale i návštěvníci z řad široké veřejnosti. Pro všechny je připraven bohatý celodenní program, který má za cíl propagovat přírodní i kulturní dědictví tohoto kraje.

Pěnice slavíková (foto Julie Jančová)

My neleníme a stavíme čtyři ornitologické sítě, abychom návštěvníky nechali nahlédnout „pod pokličku“ ptačího světa a kroužkování. Vysvětlili proč a jak ptáky kroužkujeme, jaké poznatky díky této nejstarší metodě výzkumu ptáků získáváme a hlavně jim zprostředkovali setkání s opeřenci různých druhů hezky zblízka.

Při stavění sítí se z křoví ozývá žluna zelená. Tohoto pestrobarevného šplhavce bychom jistě rádi představili návštěvníkům. Uvidíme, jestli budeme mít štěstí. Přestože je začátek září, předpověď počasí hlásí letní teploty. Dnes se pěkně ohřejeme a prodloužíme si léto. Hned po ránu Martin kroužkuje několik sýkorek modřinek, koňader a budníčky menší. Dáváme jim svobodu. Akce startuje v 10 hod, a tak bude nějakou dobu trvat, než dorazí první příchozí. S postupem času počet návštěvníků narůstá a my jsme rádi, že jim můžeme postupně představit nádherně vybarveného budníčka většího (příbuzného budníčka menšího), letošní mládě stehlíka obecného i střízlíka obecného, červenku obecnou, miniaturního králíčka ohnivého, strnada obecného, univerzálně hnědě zbarvenou pěnici slavíkovou a pěnici černohlavou. Ta je v počtu 12 jedinců pomyslným vítězem v kategorii „nejpočetněji kroužkovaný druh“. Celkem jsme během dnešní akce okroužkovali 41 jedinců 11 různých druhů. Žluna zelená nám pro letošek dává košem. Nevadí, i tak jsme nad míru spokojeni.

Karel Čulík a „ochočený“ cvrček (foto Julie Jančová)
Kobylka zelená v entomologickém stánku (foto Julie Jančová)

Při kontrole sítí potkala Julie na louce také několik zástupců hmyzí říše. Kobylku zelenou a cvrčka polního odnesla kolegům v entomologickém stánku a druhého cvrčka přinesla do našeho ornitologického stánku. Cvrček si nejvíce oblíbil Karla se kterým se skamarádil a nějakou dobu u něj pobyl.

Slunce praží jak o závod, a tak žádné ptačí přírůstky už nečekáme. Pro tyto případy máme připravené „vycpané“ náhradníky, kteří bravurně zaskočí za živé exempláře. Návštěvníci si mohou zkusit jednotlivé druhy určit. Letošní rok máme na ukázku mimo jiné také zástupce z řad sov kalouse ušatého a naše běžně se vyskytující dravce poštolku obecnou, krahujce obecného a jestřába lesního. Ten respektive ta, protože se jedná o samici, je mimořádně povedená a přitahuje zraky návštěvníku.

Čas se nachyluje a slunce umoudřuje. Přichází balení, rozloučení a cesta domů. Věříme, že si návštěvníci nabitý program užili a příští rok se v Hlinné na Slavnosti pastvin opět zastaví.

Jana Kolaříková