FESTIVAL PTACTVA KYTÍN 2024

VIDEO Z FESTIVALU PTACTVA V KYTÍNĚ 2024

Festival ptactva Kytín 2024 (foto Antonín Janča)

Podzim je v ptačím kalendáři ve znamení migrace. Miliony ptáků se dávají do pohybu. Po celém Česku probíhá v rámci Festivalu ptactva řada vycházek a pozorování koordinovaných Českou společností ornitologickou s cílem přiblížit návštěvníkům tento ptačí fenomén a pomyslně se tak rozloučit s našimi ptačí sousedy před jejich mnohdy strastiplnou a dlouhou cestou na zimoviště. Festival ptactva má také celoevropský přesah. Do této akce se zapojují partnerské organizace BirdLife International z celé Evropy.

V sobotu 28. září na Svatého Václava uspořádal Přírodovědný spolek Dobříš již 4. ročník Festivalu ptactva v Kytíně. Počasí nám příliš nepřálo. Noc propršela. Nezbývalo nám než doufat, že se počasí k ránu umoudří a my budeme moci natáhnout odchytové sítě.

Králíček obecný (foto Antonín Janča)
Sýkora babka (foto Antonín Janča)

Na návštěvníky, kteří dorazili v brzkých ranních hodinách čekalo milé překvapení. Na nás ostatně také. Mezi prvními úlovky v síti nebyli ptačí zástupci, ale zástupci savců z řádu letounů. Martin opatrně vyjmul z jemné odchytové sítě dva exempláře netopýra ušatého. Tento druh létá spíše nízko a pomalu a orientuje se, tak jako ostatní druhy netopýrů, díky echolokaci, kterou zapínají během lovu. Tentokrát ji zřejmě už měli vypnutou a letěli do úkrytu.

A pak už následovala přehlídka okroužkovaných jedinců: kos černý 5 ex., sýkora koňadra 5 ex., červenka obecná 3 ex., budníček menší 2 ex., hýl obecný 2 ex., strnad obecný 1 ex., pěnice černohlavá 1 ex., králíček obecný 1 ex., sýkora uhelníček 1 ex., sýkora babka 1 ex., celkem 10 druhů a 22 jedinců vč. dvou Martinových retrapů (červenka obecná a budníček menší) z letošních předešlých kroužkování. V průběhu konání akce se nám krásně ozýval ořešník kropenatý. Nad hlavami nám zcela tiše přeletěl datel černý. Jakoby ani nechtěl, abychom ho zahlédli. V křovinách se to hemžilo ptačí drobotinou, která se po propršené noci krmila plody a doplňovala zásoby energie. V jednu chvíli křovinami prosvištěl krahujec obecný. V okolí se dlouhou dobu ozývala žluna zelená a zaslechli jsme několikrát i strakapouda malého.

Sýkora uhelníček (foto Antonín Janča)
Netopýr ušatý (foto Antonín Janča)

Děkujeme návštěvníkům, kterých bylo okolo 25 a kteří neváhali si přivstat, aby dorazili za námi do Kytína. Věříme, že si stejně jako my setkání s živými ptáky užili a dozvěděli se o nich a jejich životě něco zajímavého a poučného.

Festival ptactva připravili: Martin, Víťa, Tony, Julie, Maty, Petr, Lucka, Jana a Eliška  za podpory města Dobříš a pod záštitou České společnosti ornitologické.

Jana Kolaříková