Skip to content

NOCOVIŠTĚ MOTÁKŮ POCHOPŮ U DOBŘÍŠE

VIDEO Z NOCOVIŠTĚ

Moták pochop (foto Antonín Janča)
Moták pochop (foto Antonín Janča)

Moták pochop (Circus aeruginosus) je štíhlý dravý pták s rozpětím křídel 110 – 135 cm. Hnízdo si většinou staví na zemi v porostech rákosí. Výjimky samozřejmě existují, což potvrzuje toto naše pozorování a kroužkování mláďat v roce 2023 popsané v článku na našem webu.

Potravu motáka pochopa tvoří z větší části menší savci, ptáci méně často ryby nebo obojživelníci. Loví nejčastěji v okolí rybníků, na polích, v okolí mokřadů typicky potácivým letem nízko nad terénem, kdy hledá potravu na zemi. Moták pochop hnízdí v Evropě mimo Skandinávii, v Asii až po jihozápadní Sibiř.Je to tažný druh, který zimuje v jižní Evropě, střední a jihovýchodní Africe a v Indii.

Zatím rekordní doloženou vzdálenost uletěl na zimoviště v Africe pochop kroužkovaný Pepou Veselým z našeho spolku, a to 5200 km. Tento jedinec kroužkovaný na Drhovském rybníku si k zimování vybral město Guibéroua na jihu centrální části Pobřeží slonoviny.

Zpětné hlášení rekordně vzdáleného zimoviště motáka pochopa (Circus aeruginosus) na Pobřeží slonoviny, kterého kroužkoval Josef Veselý.
Moták pochop (foto Antonín Janča)

Pepa Veselý také letos jedno odpoledne začátkem září chytal a kroužkoval na poli vojtěšky dravce. V podvečer na lokalitu přijel Denis Vyrobík. Když byli oba v družném rozhovoru, tak si Pepa  všiml, že se k nedalekému rybníčku slétají pochopové. Denis nelenil a vyrazil k rybníku pozorovat co se tam děje. Na místo se slétávalo několik desítek motáků pochopů až do téměř úplného setmění.

Druhý den tam Denis jel o něco dříve aby spočítal všechny jedince. Pozoroval nejčastější scénář příletů, který znamenal několikeré zakroužení a sednutí na keře lemující rákosí. Po chvíli následoval opětovný vzlet a dosed do rákosí, kde pak jedinec nocoval. Poté co nás Denis informoval o tomto nocovišti pochopů a že napočítal 64 jedinců, jsme se rozhodli další den vyrazit na lokalitu.

K rybníku jsme přijeli tři v sestavě Víťa, Karel a Tony, aby se nám lépe počítalo. Také jsme chtěli, pokud to bude v šeru možné, natočit nějaké video. Nedlouho po našem  příjezdu, po 19. hodině se objevili na obloze první motáci, začali kroužit nad rákosím a dosedat do keřů. Přilétali ze dvou stran, většina od jihozápadu a méně od severovýchodu. Většina z nich si sedala nejdříve na vyšší keře a teprve potom slétla do rákosí. Po chvíli na nocoviště přilétlo větší hejno špačků a zapadlo do keřů. Další a další motáci přilétali na lokalitu a chystali se k nocování. Většina z nich byli mladí ptáci, bylo mezi nimi ale i docela dost starších samců. Odhadem tak jedna třetina. Do úplného setmění jsme napočítali 65 jedinců. Pro úplnost, špačků bylo několik set a před setměním se zvedlo hejno více než poloviny jedinců a odlétlo pravděpodobně nocovat jinam. Toto místo je tradičním nocovištěm špačků, které monitorujeme již mnoho let. Nocování motáků pochopů jsme zde zaznamenali poprvé. Domů jsme odjížděli již za úplné tmy, nadšeni krásným pozorováním takového množství motáků pochopů.

Antonín Janča

VIDEO KROUŽKOVÁNÍ MLÁĎAT POCHOPŮ NA HNÍZDĚ

 

VIDEO MLÁĎAT POCHOPŮ Z FOTOPASTI